+45 28 79 12 36 info@charlottefrigast.dk

Tandeftersyn Heste

 

Alle heste bør regelmæssigt få åbnet munden med et spekulum (mundspærre)for at få efterset tænder for tandspidser, caries, unormal vækst af tænder m.m. Regelmæssigt betyder for de fleste heste mindst én gang årligt.

Der er mange forhold som kan ses og mærkes ved en almindelig undersøgelse med godt lys, hænder og udstyr. Ligeledes kan de fleste unormale tilstande rettes ved raspning med et ordentligt udstyr. Bedst og mindst anstrengende er det for både hest og dyrlæge, hvis hesten sederes (beroliges), så der er fred og ro til at udføre arbejdet.

Efterfølgende er det vigtigt at vurdere hvorledes kindtænderne arbejder mod hinanden. Der skal være god kindtandskontakt og god bevægelighed kæberne imellem. Kæbeled og nakkeled er påvirkelige af hinanden. Smerter eller nedsat bevægelig i kæbeleddene påvirker nakkens bevægelighed, som igen har betydning for hele hestens bevægelse.

Jeg har taget arbejdet med tænder med i min dagligdag, da det efter min mening ikke er muligt at få en hest til at arbejde korrekt og afslappet, hvis munden er fuld af sår, eller hvis kæber og kæbeled ikke kan fungere pga. kroge og spidser.

Er der tale om større indgreb eller grund til røntgen, henviser jeg hesten til andre dyrlæger, der har kompetence på området.